Харчові продукти повинні бути безпечними
З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань, харчових отруєнь та дотримання діючого законодавства в сфері безпечності харчових продуктів, Баштанське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує.
Оператори ринку, які займаються виробництвом та/або обігом харчових продуктів повинні:
- бути обов’язково зареєстровані у державному реєстрі операторів ринку харчових продуктів;
- впровадити на потужностях постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (HACCP);
- не порушувати вимоги щодо забезпечення простежуваності та/або ведення записів (документації), передбачених законодавством про харчові продукти. На всі продукти харчування повинні бути товарно-транспортні накладні (ТТН);
- дотримуватись встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів; до обладнання та інвентарю, з якими контактують харчові продукти, проводити їх чищення та дезінфекцію; до постачання води; до пакування та маркування харчових продуктів; під час поводження з харчовими відходами;
- контролювати дотримання вимог до гігієни персоналу;
- здійснювати реалізацію харчових продуктів з дотриманням температурних режимів та термінів зберігання;
- вести результативну боротьбу зі шкідниками та гризунами.
Відповідальність за порушення вимог законодавства в сфері безпечності харчових продуктів передбачення статтями 65 та 66 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», зокрема:
- використання незареєстрованої потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів або кормів, якщо обов'язковість її державної реєстрації встановлена законом, тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців − у розмірі одинадцяти мінімальних заробітних плат;
- порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі шести мінімальних заробітних плат;
- невиконання визначеного обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур НАССР тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців - у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат;
- порушення вимог щодо забезпечення простежуваності та/або ведення записів (документації), передбачених законодавством про харчові продукти, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі восьми мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців - у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат тощо.
Вищевикладену інформацію просимо довести до відома операторів ринку, діяльність яких пов'язана з виробництвом та/або обігом харчових продуктів та розмістити на офіційному сайті.
Баштанське управління
ГУ Держпродспоживслужби
в Миколаївській області