Ботулізм. Як вберегтись від ботулізму під час війни?
Ботулізм − це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше − овочів.
Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.
Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
У часи війни доступ до якісних та свіжих продуктів харчування може бути обмежений, тому люди вимушені вживати консервовану їжу тривалого зберігання. Саме у цьому випадку ризик ботулізму зростає.
Перш за все, відмовтеся від вживання їжі з ємностей, у яких зберігають продукт. Це несе ризик ботулізму. До них відносяться роздуті банки, банки зі здутими кришками та нещільно закриті ємності.
Разом із цим уникайте споживання риби у будь-якому вигляді: в’ялена, копчена, солона, консервована тощо.
Пам’ятайте: якщо у вас є сумніви щодо свіжості та якості продукту – викиньте його.
Симптоми ботулізму:
- порушення близького зору − ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім − стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год. після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год.) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Лікування ботулізму
Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків − введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).
З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах та купувати у приватних осіб:
- солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;
- консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
- консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;
- не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;
- не купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.
Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.
Баштанське управління
ГУ Держпродспоживслужби
в Миколаївській області