Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Засвідчення вірності копій документів

Безоплатна правова допомога
14.04.2020

Засвідчення вірності копій документів

Способи засвідчення копій документів

  • нотаріальне засвідчення копії документа;
  • засвідчення копій документів посадовими особами органів державної влади;
  • засвідчення копії документа фізичною особою.

Нотаріальне засвідчення копії документа

Вчинення цієї нотаріальної дії є правовою гарантією охорони прав громадян і забезпечує подальшу реалізацію важливих для громадян прав і обов’язків. Однією з нотаріальних дій, що вчиняються в державних нотаріальних конторах, є засвідчення вірності копій документів і виписок з них. У ст. 75 Закону України «Про нотаріат» встановлено, що нотаріуси, посадові особи органів місцевого самоврядування, які вчиняють нотаріальні дії, засвідчують вірність копій документів, виданих підприємствами, установами і організаціями за умови, що ці документи не суперечать законові, мають юридичне значення і засвідчення вірності їх копій не заборонено законом.

Умови засвідчення вірності копій документів та виписок з них

  • відповідність документа з якого засвідчується вірність копії, вимогам закону. Це означає, що документ не повинен суперечити закону як за змістом, так і за формою.
  • наявність юридичного значення документа. Ця вимога випливає з сутності цієї нотаріальної дії та означає, що документ, з якого засвідчується вірність копії, повинен стосуватися прав і законних інтересів громадян, мати значення для подальшої їх реалізації, а отже, створювати певні правові наслідки для громадянина.
  • засвідчення вірності копії документа. Перевірка того факту, чи може нотаріус з представленого документа засвідчити копію.

Вимоги до документа, що посвідчується

Відповідність документа, з якого посвідчується копія, вимогам закону означає, що документ не повинен суперечити законові як за змістом, так і за формою. Документом, який суперечить законові, визнається такий, зміст якого є протиправним. Юридичне значення документа, копія якого засвідчується, полягає в тому, що він стосується прав і законних інтересів громадян, має значення для подальшої їх реалізації та створює певні правові наслідки для громадянина.

Засвідчення копій з копій документів

У деяких випадках виникає необхідність засвідчення вірності копії з копії документа. Така дія вчиняється нотаріусом, посадовою особою органів місцевого самоврядування, якщо вірність копії засвідчена в нотаріальному порядку або якщо ця копія видана підприємством, установою, що видала оригінал документа (ст. 76 Закону України «Про нотаріат»).

Засвідчення копій документів посадовими особами органів державної влади

Засвідчення копій документів, що видаються органами державної влади, здійснюється на підставі Стандарту № 55 «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації». Установа може засвідчувати копії лише тих документів, що створюються в ній. Копія документа виготовляється та видається тільки з дозволу керівника установи, його заступників або керівника структурного підрозділу. Винятки: установа може виготовляти копії документів, виданих іншими установами (копії дипломів, свідоцтв про одержання освіти тощо), у разі підготовки цих документів для надання судовим органам, під час вирішення питань щодо прийняття громадян на роботу, навчання, засвідчення їхніх трудових, житлових та інших прав у взаємовідносинах з установою, а також під час формування особових справ працівників.

Вимоги до засвідчення копій документів посадовими особами органів державної влади

На лицьовому боці у верхньому правому кутку першого аркуша копії документа, яка засвідчується, проставляється штамп «Копія». Напис про засвідчення копії документа проставляється нижче реквізиту «Підпис» і складається з:

  • слів «Згідно з оригіналом»;
  • найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів (ініціалу імені) та прізвища;
  • дати засвідчення копії

Напис про засвідчення копії документа скріплюється печаткою із зазначенням найменування установи (без зображення герба) або печаткою структурного підрозділу (служби діловодства, служби кадрів, бухгалтерії тощо) установи.

Засвідчення копії документа фізичною особою

Законодавством України не регламентований порядок засвідчення копій документів фізичними особами. Рекомендується на таких копіях проставляти:

  • відмітку «Згідно з оригіналом»;
  • особистий підпис особи, яка засвідчує копію, її ініціали та прізвище;
  • дату засвідчення копії.

Документи, копії з яких забороняється засвідчувати

Забороняється засвідчувати:

  • правильність копії (фотокопії) з документа, на підставі якого відповідні установи видають оригінал документа (довідки про народження дитини, довідки про смерть тощо). Також не допускається засвідчення правильності копії (фотокопії) з додатка без пред’явлення основного документа (наприклад, витяг із залікової відомості);
  • партійні квитки, профспілковий, військовий квитки, депутатські та службові посвідчення тощо;
  • документів, що видаються органами охорони здоров’я: довідки лікувальних установ про народження дитини, лікарняні свідоцтва і фельдшерські довідки про смерть, довідки і висновки про наявність психічних захворювань;
  • правильність копії з документів, які містять підчистки та дописки, необумовлені виправлення, закреслені слова;
  • вірність копії перепусток для проходу в установу, посвідчень про відрядження військовослужбовців, довідок про перебування в партизанських загонах;
  • документи, що написані олівцем, містять нечіткий, нерозбірливий текст, відбиток печатки стертий або такий, що не читається.
  • трудові книжки у разі виїзду громадянина за кордон, бо трудові книжки не підлягають легалізації та вивозу за кордон. За запитами видаються архівні довідки.

Оформлення виписки з документа

Посвідчення виписки з документа є можливим теж за певної умови: якщо в документі вміщено декілька не пов'язаних між собою питань, які можуть за своїм змістом існувати окремо одне від одного. Виписка має відтворювати повний текст частини документа з певного питання. Для прикладу розглянемо порядок оформлення виписки з трудової книжки. Вона повинна містити повний текст першої сторінки із зазначенням назви документа, прізвища, імені та по батькові власника, року народження, освіти, професії, а вже потім викладається зміст запису, необхідного громадянинові.

Розмір ставок державного мита

Засвідчувати можна будь-яку кількість копій, реєструючи в реєстрі нотаріальних дій кожну копію, надаючи кожній з них окремий номер у реєстрі та стягуючи державне мито за кожну з них.

Згідно ст.3 декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито"розмір державного мита, яке стягується державними натаріусами, посадовими особами виконавчих комітетів сільських, селищних та міських рад становить:

1

за засвідчення вірності копій документів та витягів з них (за кожну сторінку)

0.01 неоподаткованого мінімуму доходів громадян

2

за засвідчення справжності кожного підпису на документах, у тому числі справжності підпису перекладача (за кожний документ)

0.02 неоподаткованого мінімуму доходів громадян

Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61

Перейти на офіційну сторінку на Facebook можна за посиланням: https://www.facebook.com/1mykolaiv.centr.BVPD/

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Ще більше консультацій на інформаційному ресурсі WikiLegalAid, який можна знайти за посиланням wiki.legalaid.gov.ua.

Місце розташування та контакти відділів бюро правової допомоги:

https://mykolaiv.legalaid.gov.ua/ua/miscevi-centri/pershyi-mykolaivskyi-mistsevyi-tsentr-z-nadannia-bezoplatnoi-vtorynnoi-pravovoi-dopomohy

 

Новини на цю ж тему

Юридична допомога родинам полонених та зниклих безвісти: як і де отримати безоплатно

Про це інформує Координаційний центр з надання правничої допомоги
Безоплатна правова допомога
06.02.2024

Які суми доходу дають право на безоплатну допомогу із зверненням до суду у 2024 році

За інформацією Координаційного центру з надання правничої допомоги
Безоплатна правова допомога
09.01.2024

Як система безоплатної правничої допомоги допомагає постраждалим від домашнього насильства

Від початку 2023 року система безоплатної правничої допомоги понад 1,5 тис. разів надавала допомогу зі зверненням до суду людям, які постраждали від домашнього насильства чи насильства за ознакою статі. У понад 1,4 тис. випадків така допомога надавалася  жінкам, у майже 120 випадках – чоловікам).
Безоплатна правова допомога
06.12.2023

Яку інформацію повинне містити повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно?

З початку широкомасштабної війни рф проти України внаслідок обстрілів міст і сіл у різних областях щоденно піддаються руйнуванню житлові будинки та інфраструктура. Усе це варто фіксувати належним чином.
Безоплатна правова допомога
19.09.2022

Чому не можна поширювати інформацію про переміщення військових і яка за це відповідальність!

Поширення такої інформації в соціальних мережах, публікація її в пресі чи повідомлення стороннім особам може призвести до ворожих авіа- чи ракетних ударів по місцях скупчення військ, що завдає непоправної шкоди обороноздатності країни.
Безоплатна правова допомога
03.05.2022

Відповідальність за тонування скла автомобіля: що потрібно знати?

тковуваних мінімумів доходів громадян." Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61
Безоплатна правова допомога
08.02.2022

Підстави та порядок заміни адвокатів або працівників центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Адвоката або працівника Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який надає безоплатну вторинну правову допомогу, може бути замінено у випадках та порядку, визначених законом.
Безоплатна правова допомога
25.01.2022

Розмір та тривалість виплати допомоги по безробіттю

Станом на 2022 рік максимальний розмір допомоги по безробіттю буде становити: 9924гривень.
Безоплатна правова допомога
19.01.2022

Підстави та порядок припинення надання безоплатної вторинної правової допомоги

Безоплатна вторинна правова допомога - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.
Безоплатна правова допомога
18.01.2022

Строк дії ухвали про тримання під вартою, продовження строку тримання під вартою

трок тримання під вартою обчислюється з моменту взяття під варту, а якщо взяттю під варту передувало затримання підозрюваного, обвинуваченого, - з моменту затримання.
Безоплатна правова допомога
20.12.2021

Підстави для скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи

ідставою для скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та внесення відомостей про це в Єдину інформаційну базу даних про внутрішньо переміщених осіб є обставини, за яких внутрішньо переміщена особа
Безоплатна правова допомога
14.12.2021

Суб'єкти права на безоплатну вторинну правову допомогу

Безоплатна правова допомога - правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.
Безоплатна правова допомога
06.12.2021

Волонтери, їхні права та обов’язки

Волонтерами можуть стати громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які є дієздатними. Особи віком від 14 до 18 років здійснюють волонтерську діяльність за згодою батьків (усиновлювачів), прийомних батьків, батьків-вихователів
Безоплатна правова допомога
30.11.2021

Порядок проходження корекційних програм особами, які вчиняють насильство в сім'ї

Ще більше консультацій на інформаційному ресурсі WikiLegalAid, який можна знайти за посиланням wiki.legalaid.gov.ua.
Безоплатна правова допомога
22.11.2021

Умови надання та виселення із службових житлових приміщень

Жиле  приміщення включається  до числа службових рішенням виконавчого комітету районної,  міської, районної  в  місті Ради народних депутатів  за  клопотанням адміністрації  підприємства, установи, організації. 
Безоплатна правова допомога
15.11.2021

Порядок оформлення запрошення іноземцям та особам без громадянства на отримання візи для в’їзду в Україну

Підставою для відмови є відсутність одного з документів, необхідних для оформлення запрошення.
Безоплатна правова допомога
09.11.2021

Адміністративна відповідальність за порушення права на доступ до публічної інформації

Неоприлюднення інформації, обов’язкове оприлюднення якої передбачено законами України - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян
Безоплатна правова допомога
03.11.2021

Хто має право на додаткову відпустку за роботу за комп'ютером

Відпустка за роботу з комп’ютером — це різновид щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, яка надається залежно від часу фактичної зайнятості роботою на комп’ютері.
Безоплатна правова допомога
28.10.2021

Відповідальність за відмову в працевлаштуванні осіб з інвалідністю

У випадку невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавець повинен сплатити адміністративно-господарські санкції за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування особи з інвалідністю і не зайняте нею.
Безоплатна правова допомога
19.10.2021

Права та обов'язки власників тварин

Зобов'язання власників тварин
Безоплатна правова допомога
22.09.2021

Порядок відмови від прийняття спадщини

Спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини яка відкривається з дня смерті особи або з дня, з якого вона оголошується померлою.
Безоплатна правова допомога
13.09.2021

Система безоплатної правової допомоги: види правових послуг

Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61
Безоплатна правова допомога
08.09.2021

Захист персональних даних неповнолітніх

Із настанням повноліття особа надає таку згоду самостійно, й батьки вже не мають права визначати межі обігу персональних даних їхніх дітей.
Безоплатна правова допомога
02.09.2021

Порядок повернення коштів, викрадених з платіжних карток

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.
Безоплатна правова допомога
25.08.2021

Захист прав в Інтернеті

Доступ до Інтернету – це важливий засіб для реалізації вами своїх прав та свобод, а також для участі у демократичних процесах. Саме тому позбавити вас доступу до Інтернету проти вашої волі можуть лише за рішенням суду.
Безоплатна правова допомога
16.08.2021

Порядок звільнення випускників медичних ВНЗ від проходження обов'язкового відпрацювання

Відповідно до стаття 64 Закону України "Про вищу освіту" випускники закладів вищої освіти вільні у виборі місця роботи, крім випадків, передбачених цим Законом.
Безоплатна правова допомога
12.08.2021

Покрокова інструкція щодо усиновлення одним з подружжя дитини іншого з подружжя

Куди потрібно звернутися? До служби у справах дітей за місцем проживання дитини. Перелік необхідних документів
Безоплатна правова допомога
03.08.2021

Порядок оформлення посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон

Для виїзду за межі України особі без громадянства необхідно отримати посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон (документ, що посвідчує особу без громадянства під час перетинання нею державного кордону України і перебування за кордоном) відповідно до пункт 1 Порядку.
Безоплатна правова допомога
26.07.2021

Порядок стягнення аліментів із боржника, який відбуває покарання у місцях позбавлення волі

Відповідно до статті 180 Сімейного кодексу України, батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття. Батько та мати мають рівні права та обов’язки по відношенню до своїх дітей.
Безоплатна правова допомога
19.07.2021

Сплата кредитної заборгованості подружжям після розірвання шлюбу між ними

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.
Безоплатна правова допомога
07.07.2021

Спадкування права на вклад у банку

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.
Безоплатна правова допомога
01.07.2021

Порядок оформлення та оплата простою на підприємстві

Простій - це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами (стаття 34 КЗпП України).
Безоплатна правова допомога
24.06.2021

Права донорів в Україні

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.
Безоплатна правова допомога
14.06.2021

Покарання за незаконне перетинання державного кордону

Особи, винні в порушенні або спробі порушення режиму державного кордону України, прикордонного режиму або режиму в пунктах пропуску через державний кордон України, у незаконному переміщенні або спробі незаконного переміщення через державний кордон України вантажів, матеріалів, документів та інших
Безоплатна правова допомога
25.05.2021

Підстави звільнення від нарахованої заборгованості по сплаті аліментів

За позовом платника аліментів суд може повністю або частково звільнити його від сплати заборгованості за аліментами, якщо вона виникла у зв'язку з його тяжкою хворобою або іншою обставиною, що має істотне значення.
Безоплатна правова допомога
18.05.2021

Адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення у сфері військового обов’язку та військового обліку

Інформуємо про відповідальність за порушення у сфері військового обов’язку та військового обліку, яку з 23.04.2021 передбачає Кодекс України про адміністративні правопорушення.
Важливо
12.05.2021

Робоча зустріч міського голови

12 травня відбулась робоча зустріч міського голови Олександра Берегового з головним спеціалістом відділу «Баштанське бюро правової допомоги» Миколаївського місцевого центу БВПД Світланою Могилко.
Події
12.05.2021

Переваги та недоліки встановлення газобалонного обладнання (ГБО) на автомобіль в Україні

Важливо! Перед переобладнанням транспортного засобу для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива огляд такого засобу не проводиться.
Безоплатна правова допомога
06.05.2021

Оформлення спадкових прав на земельну ділянку, що перебуває в оренді

Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи в порядку спадкування не є підставою для зміни умов або припинення договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі
Безоплатна правова допомога
30.03.2021

Режим роботи Миколаївського місцевого центру з НБВПД та бюро на час карантина!

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.
Безоплатна правова допомога
24.03.2021

Семінар-нарада зі вчинення нотаріальних дій

23 березня в залі засідань міської ради відбувся семінар за участю приватного нотаріуса Володимира Остапенка
Події
23.03.2021

Санітарні норми для торгівельних закладів (магазинів) під час карантину

Основні санітарні норми для супермаркетів та магазинів під час карантину
Безоплатна правова допомога
22.03.2021

Порядок отримання будівельного паспорта забудови земельної ділянки

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.
Безоплатна правова допомога
16.03.2021

Рівність прав чоловіків та жінок на відпустку по догляду за дитиною

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.
Безоплатна правова допомога
09.03.2021

Дії педагогічних працівників у випадку виявлення кібербулінгу

Кібербулінг - це один із різновидів булінгу (цькування), що передбачає жорстокі дії з метою дошкулити, нашкодити, принизити людину з використанням сучасних електронних технологій: Інтернету (електронної пошти, форумів, чатів, ICQ) та інших засобів електронної техніки.
Безоплатна правова допомога
09.02.2021

Відповідальність за несвоєчасне повернення банківського вкладу

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні. Ще більше консультацій на інформаційному ресурсі WikiLegalAid, який можна знайти за посиланням wiki.legalaid.gov.ua
Безоплатна правова допомога
25.01.2021

Зміна і поновлення договору оренди земельної ділянки

Ініціювати внесення змін може будь-яка сторона в будь-який момент. Оскільки сторони вільні в праві додавати до договору умови, які, на їхню думку, є істотними, у договорі можна передбачити детальний порядок внесення змін.
Безоплатна правова допомога
19.01.2021

Особливості виконання договірних зобов'язань в умовах карантину

Оголошення карантину та законодавче внесення його до переліку форс-мажорних обставин автоматично не звільняє від виконання грошових зобов’язань. Особа має обґрунтувати як саме обставини форс-мажору унеможливлюють виконання відповідних зобов’язань
Безоплатна правова допомога
11.01.2021

Зміна прізвища дитини

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.
Безоплатна правова допомога
04.01.2021

Відповідальність за продаж неякісних лікарських засобів

Особи, винні в порушенні законодавства про лікарські засоби, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законодавством.
Безоплатна правова допомога
29.12.2020

Визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини

Якщо спадкоємець протягом встановленого строку не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.
Безоплатна правова допомога
21.12.2020

Компенсації та пільги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Для отриманням посвідчення необхідно звертатися до уповноважених органів за поданням райдержадміністрацій за місцем проживання (реєстрації).
Безоплатна правова допомога
16.12.2020

Дії особи, якщо вона зазнала домашнього насильства

Виклик поліції саме за номером «102» в подальшому допоможе встановити факт здійснення такого виклику у разі, якщо поліція не приїхала або не вжила належних заходів. За фактом виклику має прибути екіпаж патрульної поліції, зафіксувати прояв домашнього насильства у будь-якій формі та вжити заходи.
Безоплатна правова допомога
10.12.2020

Порядок вирішення спорів у досудовому порядку, щодо земельних ділянок та прав на них

Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61
Безоплатна правова допомога
02.12.2020

Відповідальність за порушення законодавства про звернення громадян

Відповідно до статті 24 Закону України "Про звернення громадян" громадяни, особи, винні у порушенні цього Закону, несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність, передбачену законодавством України
Безоплатна правова допомога
25.11.2020

Посадові особи Управління Держпраці заохотили економічно активне населення м. Баштанки працювати офіційно

У Баштанці відбувся семінар для осіб, перед якими наразі стоїть питання вибору нового місця роботи, на тему «Переваги легальної найманої праці»
Новини
11.11.2020

Особистий прийом відвідувачів Баштанським бюро правової допомоги - призупинено

Звернутися до Бюро можна за телефоном (05158) 2-71-52, або на електрону адресу bashtanske@legalaid.mk.ua
Безоплатна правова допомога
11.11.2020

Працюй легально – спокійно дивись у майбутнє

У Баштанській районній філії МОЦЗ відбувся семінар за участю соціальних партнерів: представників держпраці та пенсійного фонду.
Новини
06.11.2020

Загальні правила (принципи) виправлення помилок у Державному земельному кадастрі

Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61
Безоплатна правова допомога
02.11.2020

Порядок вилучення з обігу банкнот усіх номіналів зразків до 2003 року

У ст. 99 Конституції України зазначено, що грошовою одиницею України є гривня. Основною функцією Національного банку України, як центрального банку держави, є забезпечення стабільності грошової одиниці.
Безоплатна правова допомога
26.10.2020

Загальний порядок проведення державної реєстрації права оренди земельних ділянок

Для державної реєстрації прав заявник подає оригінали документів (а для документів, що залишаються у справах державних органів, органів місцевого самоврядування, що їх видають, - заявник посвідчені копії документів), необхідних для відповідної реєстрації...
Безоплатна правова допомога
12.10.2020

Порядок скасування постанови державного виконавця про накладення арешту на грошові кошти у судовому порядку

Підставами для зняття виконавцем арешту з усього майна (коштів) боржника або його частини
Безоплатна правова допомога
05.10.2020

Особливості оформлення спадщини на тимчасово окупованій території

Тимчасово окупована територія України (Законі України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України"):
Безоплатна правова допомога
28.09.2020

Заборгованість за кредитним договором перед банком, що ліквідується

Наслідки для позичальників за кредитним договором у випадку ліквідації банку Віднесення банку до категорії неплатоспроможних, запровадження процедури тимчасової адміністрації або ліквідації банку не припиняють дію кредитних договорів.
Безоплатна правова допомога
25.08.2020

Порядок поновлення батьківських прав

Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61
Безоплатна правова допомога
18.08.2020

Виборчий процес

Виборчий процес стає доступнішим для осіб з інвалідністю та маломобільних людей за допомогою інтернету
Безоплатна правова допомога
11.08.2020

Порядок отримання одноразової матеріальної допомоги особами, які постраждали від торгівлі людьми

Одноразово у розмірі трьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб (діти віком до шести років; діти віком від шести до 18 років; працездатні особи; особи, які втратили працездатність), установлених на момент звернення особи за матеріальною допомогою.
Безоплатна правова допомога
27.07.2020

Телефонному консультуванню БПД – три роки!

0 800 213 103 – саме за цим єдиним безкоштовним номером системи безоплатної правової допомоги люди з будь-якого куточка України можуть в телефонному режимі отримати юридичні консультаці
Події
20.07.2020

Викривачі корупції – категорія осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу

Роз’яснення щодо надання викривачам безоплатної вторинної правової допомоги надає Національне агентство з питань запобігання корупції
Безоплатна правова допомога
14.07.2020

Діяльність бізнесу в умовах карантину

Протиепідемічні вимоги для роботи сфер бізнесу
Безоплатна правова допомога
07.07.2020

Правова допомога поруч! Як отримати безоплатну правову допомогу?

Безоплатна правова допомога - вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових
Новини
01.07.2020

Як визнати заповіт недійсним

Заповіт – це розпорядження, зроблена на випадок смерті, яке укладається у передбаченій законом формі, містить призначення спадкоємця
Безоплатна правова допомога
15.06.2020

До уваги роботодавців малого та середнього підприємництва та фізичних осіб – підприємців, які є застрахованими особами!

Допомога по частковому безробіттю на період карантину надається роботодавцю із числа суб’єктів малого та середнього підприємництва або фізичній особі - підприємцю, який є застрахованою особою.
Актуально
11.06.2020

Відновлено конкурс з відбору адвокатів, які залучаються для надання БВПД

З 9 червня 2020 року відновлено конкурс з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги. Це передбачено наказом Міністерства юстиції України від 01.06.2020 року № 1818/5.
Безоплатна правова допомога
11.06.2020

Оподаткування грошових переказів, отриманих із-за кордону

Питання оподаткування грошових переказів, що отримуються фізичними особами — резидентами України з-за кордону, набуло останнім часом особливої актуальності.
Безоплатна правова допомога
10.06.2020

Система БПД запустила власний канал у TikTok

Система безоплатної правої допомоги створила власний канал «PravoTok» у додатку TikTok
Безоплатна правова допомога
04.06.2020

Як в Україні захищають права дітей?

День захисту дітей – це нагадування суспільству про необхідність захищати права неповнолітніх, нагода звернути увагу на правові проблеми, з якими стикаються діти. Про це йшлося день під час онлайн пресконференції «Як в Україні захищають права дітей?», що відбулася на базі пресцентру ІА «Укрінформ». 
Безоплатна правова допомога
04.06.2020

Влаштування до притулку особи, яка постраждала від домашнього насильства

Притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі - спеціалізована служба підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.
Безоплатна правова допомога
01.06.2020

Відповідальність за вчинення торгівлі людьми

Найважливішими міжнародно-правовими документами, які спрямовані на протидію торгівлі людьми, є Протокол про попередження і припинення торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми, та покарання за неї, що доповнює Конвенцію ООН проти транснаціональної організованої злочинності 2000 року
Безоплатна правова допомога
26.05.2020

Година безкоштовного консультування для аграрія

До уваги агровиробників!
Анонс подій
22.05.2020

Оформлення біометричних документів для громадян, які раніше документувались на територіях, що є тимчасово окупованими

Ідентифікація особи, на ім’я якої оформляється паспорт і стосовно якої відсутня інформація в базах даних Реєстру, здійснюється відповідно до наявних державних та єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або підприємств, установ та організацій
Безоплатна правова допомога
18.05.2020

Умови призначення і виплати допомоги при народженні дитини

Допомога при народженні дитини надається одному з батьків або опікуну, який постійно проживає разом з дитиною.
Безоплатна правова допомога
12.05.2020

Оголошено відбір серед адвокатів для навчання та участі у пілотному проєкті з відновного правосуддя

Оголошено відбір серед адвокатів, включених до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, для навчання та подальшої участі у пілотному проєкті “Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину”.
Безоплатна правова допомога
04.05.2020

Державний нагляд за охороною праці

Державний нагляд за додержанням законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці здійснюють:
Безоплатна правова допомога
30.04.2020

Стартує онлайн-конкурс дитячих малюнків «Країна моїх прав»

З 23 квітня по 5 червня 2020 року Координаційний центр з надання правової допомоги проводить онлайн-конкурс дитячих малюнків «Країна моїх прав».
Безоплатна правова допомога
24.04.2020

Порядок реєстрації в державному аграрному реєстрі

Державний аграрний реєстр - безкоштовний електронний майданчик, який сприятиме створенню прозорої системи державної підтримки аграріїв, зробить взаємодію між державою і сільськогосподарським виробником простою, доступною, зручною і простежуваною. Це новий онлайн-сервіс для аграріїв.
Безоплатна правова допомога
22.04.2020

Надання права на шлюб неповнолітній особі

Досягнення шлюбного віку є юридичним фактом, який породжує у особи право на шлюб. За загальним правилом шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років.
Безоплатна правова допомога
10.04.2020

Порядок та способи зняття арешту з розрахункових рахунків під час виконавчого провадження

Відповідно до ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження» виконавець зобов’язаний вживати передбачений цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.
Безоплатна правова допомога
02.03.2020

Підстави та порядок звернення із заявою про видачу обмежувального припису

Обмежувальний припис стосовно кривдника - встановлений у судовому порядку захід тимчасового обмеження прав чи покладення обов’язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи.
Безоплатна правова допомога
25.02.2020

Легалізація самочинного будівництва

За загальним правилом, особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього. Воно не може бути відчужене, успадковане; на нього не може бути звернено стягнення за виконавчими документами, у тому числі продаж його з прилюдних торгів
Новини
17.02.2020

Земельний пай (оформлення спадщини)

Орендна плата за користування земельною ділянкою має бути виплачена спадкоємцю у повному обсязі згідно з умовами договору оренди, але тільки після переоформлення права власності на земельну ділянку.
Події
13.02.2020

Пілот Аграрного реєстру стартує у шести областях

5 лютого розпочнуться виїзди мобільних груп операторів в ОТГ Миколаївської області для допомоги у внесенні відомостей про агровиробників у Державний аграрний реєстр.
Анонс подій
06.02.2020

Право на оформлення паспорта громадянина України зразка 1994 року (у формі книжечки)

Державна міграційна служба до законодавчого врегулювання питання завершення оформлення та видачі паспорта громадянина України зразка 1994 року здійснює оформлення та видачу таких паспортів у порядку, встановленому Міністерством внутрішніх справ, громадянам України
Безоплатна правова допомога
04.02.2020

Договір між батьками про сплату аліментів на дитину

Сімейним кодексом України передбачено, що батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини. Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується (стаття 189 СК України).
Безоплатна правова допомога
29.01.2020

Оголошено XII конкурс з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги

Координаційний центр з надання правової допомоги повідомляє про проведення з 20 січня по 30 березня 2020 року конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги
Безоплатна правова допомога
24.01.2020

Як розрахувати орендну плату за пай

Згідно із частиною четвертою статті 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.
Безоплатна правова допомога
21.01.2020

Види та умови укладання трудового договору

Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується (стаття 43 Конституції України.
Безоплатна правова допомога
13.01.2020

Визнання недійсним договору дарування земельної ділянки

Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61
Безоплатна правова допомога
03.01.2020

Година цікавого правознавства «Твої права – твоя фортеця»

13 грудня в Баштанській центральній районній бібліотеці відбувся захід в рамках проведення Всеукраїнського тижня права.
Події
13.12.2019

Порядок заміни посвідчення водія

Хто може отримати посвідчення водія, порядок його заміни та термін придатності посвідчення.
Безоплатна правова допомога
09.12.2019

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами для непрацюючих жінок

Відповідно до статті 7 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» та пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми»
Безоплатна правова допомога
02.12.2019

Захист прав дітей від насильства в сім'ї

Дізнайтеся як вберегти дитину від фізичного, психологічного, сексуального або економічного насильства. Яка відповідальність за жорстоке поводження з дитиною в сім’ї або поза нею?
Безоплатна правова допомога
26.11.2019

Визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини

Якщо спадкоємець протягом встановленого строку не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. У разі пропущення шестимісячного строку для прийняття спадщини, може бути встановлено додатковий строк для її прийняття з наступних підстав
Безоплатна правова допомога
23.11.2019

Здійснення пенсійних виплат внутрішньо переміщених осіб

Громадяни пенсійного віку, що є внутрішньо переміщеними особами, мають право на отримання соціальних послуг відповідно до законодавства України за місцем реєстрації фактичного місця проживання, вказаної у довідці ВПО
Події
12.11.2019

Запобігання та протидія домашньому насильству

Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61
Безоплатна правова допомога
04.11.2019

Пільги для учасників АТО за кредитними зобов’язаннями

Військовослужбовці, резервісти і військовозобов'язані мають право на пільги при виплаті кредитів.
Безоплатна правова допомога
28.10.2019

Порядок дострокового виходу на пенсію військовослужбовця

Військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію за Законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", які мають право на пенсійне забезпечення, пенсії призначаються і виплачуються після звільнення їх зі служби.
Безоплатна правова допомога
21.10.2019

Медичне обслуговування внутрішньо переміщених осіб

Правові підстави надання медичного обслуговування
Безоплатна правова допомога
17.10.2019

Реабілітація учасників АТО

На даний час Україна перебуває на етапі активного обговорення теми щодо повернення бійців АТО у мирне життя: реабілітація, відновлення організму, стабільний психічний стан, підтримка родини, запобігання алкоголізму та суїциду.
Безоплатна правова допомога
15.10.2019

Розподіл оплати житлово-комунальних послуг між мешканцями квартири, житлового приміщення у гуртожитку

Розподіл оплати житлово-комунальних послуг між мешканцями квартири, житлового приміщення у гуртожитку є необхідністю вирішення гострих житлових проблем, таких як несплата житлово-комунальних послуг усіма повнолітніми квартиронаймачами
Безоплатна правова допомога
02.10.2019

Всеукраїнський урок «Я маю право»

У Баштанському опорному закладі ЗСО I – III ступенів №2 пройшов Всеукраїнський урок «Я маю право».
Заходи
30.09.2019

Безкоштовні юридичні консультації

Бюро правової допомоги надає юридичні консультації безробітнім.
Заходи
30.09.2019

Пільги та гарантії для осіб з інвалідністю

Особам з інвалідністю і дитина з інвалідністю надаються безоплатно або на пільгових умовах на підставі індивідуальної програми реабілітації послуги із соціально-побутового і медичного обслуговування
Безоплатна правова допомога
24.09.2019

Норма тривалості робочого часу

Конкретна тривалість робочого часу встановлюється на рівні організації - через локальні нормативно-правові акти та за угодою сторін трудового договору. Тривалість робочого часу може встановлюватися з розрахунку на різні календарні періоди: добу, тиждень, місяць, рік.
Безоплатна правова допомога
11.09.2019

Відповідальність за спалення листя (рослинних відходів)

Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися із несанкціонованим спалюванням сухотрав’я і рослинних залишків.
Безоплатна правова допомога
03.09.2019

Додаткова відпустка одиноким матерям

Жінка, яка не перебуває в шлюбі і в свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис зроблено за вказівкою матері
Безоплатна правова допомога
21.08.2019

Організація і проведення навчальних зборів з військовозобов'язаними

Як організовуються і проводяться навчальні збори з військовозобов'язаними.
Безоплатна правова допомога
13.08.2019

Порядок та підстави видачі дублікатів нотаріальних документів

У разі втрати або зіпсування документа, посвідченого або виданого нотаріусом, за письмовою заявою осіб, за дорученням яких або щодо яких учинялася нотаріальна дія, нотаріусом видається дублікат утраченого або зіпсованого документа.
Безоплатна правова допомога
09.08.2019

Проходження та припинення альтернативної (не військової) служби

Громадяни України мають право на альтернативну службу, якщо виконання військового обов'язку суперечить їхнім релігійним переконанням і якщо вони належать до діючих відповідно до законодавства релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю
Безоплатна правова допомога
31.07.2019

Патронат над дітьми

Сімейний патронат – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин
Безоплатна правова допомога
24.07.2019

Порядок отримання дозволу на зброю

Для отримання дозволу на придбання вогнепальної зброї, відповідно до пункту 12.2 Інструкції, необхідно подати до дозвільної системи органів внутрішніх справ відповідну заяву
Безоплатна правова допомога
17.07.2019

Соціальні відпустки та порядок їх надання

Відпу́стка— час відпочинку, який обчислюється в календарних днях і надається працівникам із збереженням місця роботи і заробітної плати. Основним законом що регулює відпустки є Закон України "Про відпустки" від 15.11.1996 року.
Безоплатна правова допомога
09.07.2019

Багаж та ручна поклажа: як правильно перевозити речі під час авіаперельотів.

Реєстрація пасажирів та оформлення багажу в аеропортах України закінчуються не раніше ніж за 45 хвилин до часу відправлення рейсу за розкладом.
Безоплатна правова допомога
05.07.2019

Порядок отримання податкової знижка на навчання

Подати декларацію з метою отримання податкової знижки мають право громадяни, які понесли витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості
Безоплатна правова допомога
27.06.2019

Умови та наслідки розірвання договору дарування

Про умови та наслідки розірвання договору дарування інформує Миколаївський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Безоплатна правова допомога
20.06.2019

Вихідна допомога працівнику у разі його звільнення

Миколаївський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує про вихідну допомогу працівнику в разі його звільнення.
Безоплатна правова допомога
13.06.2019

Правове регулювання програми «доступні ліки»

Як отримати безкоштовні ліки? Розповідає Миколаївський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Безоплатна правова допомога
06.06.2019

Як оформити інвалідність дитини!?

Як оформити інвалідність дитини? Консультацію з цього питання можна отримати у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Безоплатна правова допомога
28.05.2019

Реєстрація місця проживання новонародженої дитини

Де можна зареєструвати місце проживання новонародженої дитини?
Безоплатна правова допомога
23.05.2019

Нещасний випадок на виробництві та порядок його розслідування

Відповідно до Кодексу законів про працю України та Закону України «Про охорону праці» відповідальність за правильну організацію розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві покладається на роботодавця.
Безоплатна правова допомога
16.05.2019

Створення безпечних і нешкідливих умов праці. Державний нагляд за охороною праці

Створення безпечних і нешкідливих умов праці Згідно статті 153 КЗпП на всіх підприємствах, в установах, організаціях створюються безпечні і нешкідливі умови праці. Забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на власника або уповноважений ним орган.
Безоплатна правова допомога
13.05.2019

Порядок призначення та виплати щорічної разової грошової допомоги до 5 травня учасникам бойових дій

20 березня 2019 року Уряд прийняв постанову “Деякі питання виплати у 2019 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських переслідувань”.
Безоплатна правова допомога
13.05.2019

Правовий всеобуч для учнів

Під час розмови головні акценти були поставлені на проблеми: кримінальна відповідальність підлітків перед законом, знання учнями своїх прав та обов’язків, відповідальність батьків за виховання та навчання дітей. Особлива увага звернута на протидію в шкільному середовищі булінгу.
Події
12.02.2019

Правовий форум у рамках Всеукраїнського тижня права

20 грудня 2018 року Баштанський опорний заклад ЗСО І –ІІІ ступенів №1 гостинно зустрічав юних правознавців закладів загальної середньої освіти Баштанської міської ради
Події
21.12.2018

Всеукраїнський тиждень права в Христофорівській школі

З 10 по 14 грудня в Христофорівській ЗОШ I-III ступенів проходить Всеукраїнський тиждень права.
Події
18.12.2018

Всеукраїнський тиждень права у Баштанській школі №1

З 10 по 14 грудня 2018 року в Баштанському опорному закладі ЗСО І-ІІІ ст. №1 цікаво і змістовно пройшов Всеукраїнський тиждень права.
Заходи
17.12.2018

Всеукраїнський тиждень права у Пісківській школі

Одним із завдань сучасної шкільної правової освіти є вміння учня орієнтуватись у величезному потоці інформації. Навчити цього лише на уроках правознавства просто неможливо, тому в школі щорічно проводиться тиждень права, який включає в себе комплекс різноманітних форм позакласної роботи.
Події
15.12.2018

Тиждень правоосвітньої роботи у Баштанській ЗОШ №2

10 грудня у Баштанській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 стартував Всеукраїнський тиждень права. В рамках тижня проведено Всеукраїнський урок права на тему «Права людини – права дитини»; конкурс малюнків ‒ «Я маю право»
Події
14.12.2018

Тиждень права у Новопавлівській школі

З 10 по 14 грудня 2018 року в Новопавлівській ЗОШ І-ІІІ ступенів проходив тиждень права.
Події
14.12.2018

Всеукраїнський тиждень права у Плющівській школі

З 10 по 15 грудня 2018 року у Плющівській школі проводився Всеукраїнський тиждень права, мета якого ‒ підвищення ролі правової освіти серед школярів, виховання поваги до закону і прав людини.
Заходи
14.12.2018

Всеукраїнський тиждень права в Новоіванівській школі

З метою підвищення ролі правової освіти та виховання в учнів поваги до закону та прав людини в Новоіванівській філії І-ІІ ступенів було проведено Всеукраїнський тиждень права.
Події
13.12.2018

Правові знання для кожного громадянина

13 грудня 2018 року у Баштанському ЗДО №2 «Віночок» відбулася зустріч з юристом Оксаною В’ячеславівною Дорошенко, під час якої працівники закладу отримали цікаву і дуже важливу інформацію про правові вимоги Цивільного кодексу щодо прийнятті спадщини.
Події
13.12.2018

Тиждень правової освіти в Баштанському ЗДО №2 «Віночок»

Педагоги були активними учасниками вправи привітання « Це класно»
Події
12.12.2018

Права людини: від витоків до сьогодення

Ведуча заходу Ірина Озерова запросила присутніх в подорож країною права та розповіла про традицію проведення тижня права в Україні Учні почули цікаві факти з історії права
Новини
12.12.2018

Подорож країною закону

Бібліотекарі за допомогою слайд-презентації ознайомили дітей з основними положеннями Всесвітньої Декларації прав людини, Конвенції про права дитини та іншими правовими актами.
Новини
12.12.2018

Всеукраїнський тиждень права розпочався

Старшокласники переглядали відео “Що треба знати про право і закон”, про порушення та захист прав людини. Учні висловлювали свої думки про права й обов’язки людей в Україні та для чого потрібно знати права людини і як можна захистити свої права, коли вони порушуються.
Новини
11.12.2018
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше