Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Дзвінки та смс-повідомлення від шахраїв

Актуально
14.11.2023
🟥 Щоб ошукати громадян та викрасти кошти з їхніх карток, шахраї можуть використовувати таку технологію, як спуфінг (підроблення).
👀 Спуфінг – це технологія, коли шахраї маскуються під офіційне надійне джерело (наприклад, банк, державну установу тощо) для отримання доступу до конфіденційних даних, що дає змогу потім викрасти кошти.
👆 Спуфінг може бути реалізований через електронні повідомлення, смс-повідомлення, телефонні дзвінки тощо. Тобто людині телефонує чи пише шахрай, а на екрані гаджета відображається український номер банку, мобільного оператора, пенсійного фонду, податкової, поліції тощо.
Шахраї можуть використовувати спуфінг для підміни номера телефону та імітувати смс від банків. Наприклад, смс-повідомлення від шахрая може «підтягуватися» до ланцюжка листування з банком, тобто, коли ви відриваєте смс-повідомлення від шахрая, ви бачите попередні повідомлення від вашого банку. У такий спосіб шахраї маскують свої повідомлення під повідомлення банків.
📱 Також, використовуючи технологію спуфінг, шахраї імітують дзвінки від банків. Роботизований голос під різними приводами повідомляє про необхідність надання банківських конфіденційних даних фейковому працівникові банку. Отримавши ці відомості, зловмисники привласнюють кошти.
Щоб уникнути подібного шахрайства:
✅ перетелефонуйте банку самостійно! Якщо вам телефонує працівник банку, скажіть, що ви зараз перетелефонуєте самостійно на офіційний номер банку, зазначений на платіжній картці;
✅ нікому не повідомляйте:
◾️ смс-коди від банків;
◾️ три цифри на звороті картки (CVV-код);
◾️ логіни та паролі від інтернет-банкінгу;
◾️ пін-код до картки.
Яку інформацію може запитувати справжній працівник банку❓
🟩 Коли ви самостійно телефонуєте до контакт-центру банку, працівник банку проводить віддалену ідентифікацію клієнта і вам будуть задавати питання щодо секретного слова, дня народження, місця проживання, паспорта тощо.
🟩 Але справжні працівники банків ніколи не запитають тризначний номер на звороті картки, смс-коди, паролі від інтернет-банкінгу, пін-код до картки.
❗️ Якщо ви постраждали від шахрайства, заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/.
👉 Більше інформації про правила платіжної безпеки – на сайті #ШахрайГудбайhttps://promo.bank.gov.ua/stopfraud/.

Новини на цю ж тему

Як не стати жертвою шахрайства під час купівлі-продажу товарів у інтернеті

Порати поліції.
Заходи
13.02.2024

«Вам посилка»

Кіберполіція попереджає про нову шахрайську схему
Заходи
08.01.2024

Як шахраї крадуть акаунти в соцмережах

Шахраї від імені компанії Meta пишуть в особисті повідомлення (Direct) у фейсбуці та інстаграмі та виманюють паролі від сторінок у соцмережах.
Актуально
23.10.2023

Як розпізнати та оминути пастки шахраїв?

У Баштанському районі поліцейський офіцер продовжує проводити профілактичну роботу з населенням громади.
Заходи
17.10.2023

Обережно: фейкові опитування та голосування

Шахраї поширюють фішингові посилання та змушують перейти за ними під різними приводами, і нібито можна отримати винагороду, наприклад у сумі 500 гривень.
Заходи
11.10.2023

Як вберегтись від пастки афериста?

Правоохоронці продовжують знайомити мешканців Баштанки із розповсюдженими шахрайськими схемами.
Заходи
10.10.2023

Як викрити пропозиції роботи від шахраїв?

Шахраї пропонують роботу онлайн, за яку просять гроші в потенційних працівників.
Актуально
04.10.2023

На понад 142 тисячі гривень ошукали мешканця Баштанщини за придбання неіснуючого роздрібного товару – поліція встановлює шахраїв

До відділу поліції № 2 Баштанського районного відділу поліції надійшло повідомлення від 22-річного мешканця Березнегуватської громади про те, що невідомі особи шляхом обману у мережі інтернет заволоділи його коштами.
Заходи
03.10.2023

Ошукали мешканця Баштанщини на 240 тисяч гривень під час купівлі автомобіля

Поліція встановлює особу шахрая
Події
25.09.2023

Як уникнути шахрайства

Поліцейські проінструктували мешканців Баштанки, як не потрапити до схем аферистів.
Заходи
08.09.2023

Шахраї ошукали жителя Баштанщини

Замість отримання допомоги втратив кошти: правоохоронці встановлюють шахраїв, які ошукали жителя Баштанщини на понад 22 тисячі гривень.
Новини
25.08.2023
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше