Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Козацькі забави в Баштанській об'єднаній територіальній громаді

Заходи
09.10.2019

14 жовтня має довготривалу мілітарну історію: це день козацтва, Української повстанської армії, а з 14 жовтня 2014 року – офіційне державне свято – День захисника України!
Як відомо, в українській традиції Покрова тісно пов’язується з ідеями захисту від ворогів: згідно з літописами князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Русь під покров Божої Матері. Церква Покрови Пресвятої Богородиці була головною на Запорізькій Січі, а 14 жовтня одним з найважливіших днів для козаків – тоді вони проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана. У 20 столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – Армія Української Народної Республіки та Українська повстанська армія. Саме тому днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови.
Тож у рамках відзначення Дня захисника у Баштанському міському будинку культури відбулись «Козацькі забави» підготовлені Баштанським Будинком дитячої та юнацької творчості.
Хвилиною мовчання присутні в залі вшанували пам’ять, загиблих на полі бою, тих, кого не дочекалися додому рідні, хто поклав своє життя заради захисту України.
Привітати присутніх з прийдешнім святом завітав голова Баштанської об’єднаної територіальної громади Іван Рубський котрий у своєму виступі щиро привітав молодь з цим святом – «Дорога молодь! Щиро вітаю Вас із Днем захисника Вітчизни, Днем українського козацтва та святом Покрови Пресвятої Бо-городиці – світлим і радісним днем! День козацтва – данина пошани героїзму козаків, котрі боролися за вільне життя в незалежній державі. Зі здобуттям Україною незалежності козацька ідея отримала новий потужний імпульс розвитку, знайшла численних прихильників. Зичу всім козакам, козачатам та їх родинам щастя, здоров'я, наснаги у відродженні кращих національних традицій, плідної праці на благо народу, задля розквіту України».
До привітань міського голови приєднались Олександр Плужник – член всеукраїнської громадської організації «Козацтво нової України», заступник Верховного отамана, генерал армії козацтва та Анатолій Бочковський – полковник, отаман Приінгульської козацької паланки.
Розпочалась пізнавально-розважальна програма «Козацькі забави на Покрову» з виходу юнаків навчальних закладів міста які об’єдналися у два коші «Гетьман» та «Запорожці». А оцінювали силу, спритність і кмітливість козаків козацька старшина: Лідія Тур, Андрій Коруц та Альона Буцька. Після напружених одинадцяти конкурсів що відбулись на міській сцені друге місце отримав кіш «Гетьман» набравши 47 балів, а перемогу отримав кіш «Запорожці» набравши 51,5. Між конкурсами на сцені виступав зразковий хореографічний колектив «Надія» керівник Наталя Тригуб.

Закінчився захід  кількома фото на згадку (фотоальбом за посиланням - «Козацькі забави»

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше