Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Як запобігти харчових отруєнь під час воєнного стану

Новини
08.07.2022

У воєнний час відбувається збір продуктів харчування та приготуванням їжі для цивільного населення та Збройних Сил України. У зв’язку з цим зростає ризик харчових отруєнь серед населення.

Харчові отруєння, які є не контагіозними захворюваннями (не передаються від однієї особи до іншої при контакті), виникають в результаті вживання харчових продуктів, в яких відбулося інтенсивне розмноження певних видів мікроорганізмів чи накопичення токсинів мікробного або не мікробного походження до рівня патогенної дози. Знаючи головні причини виникнення харчових отруєнь, можна ефективно запобігати їм.

З метою профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед цивільного і військового населення, пов’язаних із роботою пунктів харчування тимчасово переміщених осіб, військовослужбовців Збройних Сил України, підрозділів Сил територіальної оборони, а також пов’язаних з роботою гуманітарних штабів, Баштанське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївський  області рекомендує дотримуватися таких правил:

  • залучати до роботи із збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);
  • дотримуватися обов’язкової гігієни рук осіб, що контактують з харчовими продуктами;
  • приймати, зберігати та транспортувати окремо сировину та готові харчові продукти;
  • при розфасуванні продуктів харчування перевіряти термін їх придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розділити продукти й продумати ефективне/раціональне харчування на місці;
  • оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та терміни їх придатності. При огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінити чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти: патьоки, деформації, фізичний (неправдивий) бомбаж банки «хлопавки», та не допустити їх наступне зберігання та використання;
  • суворо дотримуватися технології приготування сирих харчових продуктів, особливо риби, м’яса ;
  • дотримуватися температурних режимів при зберіганні продуктів, які швидко псуються, не вживати  такі продукти, в яких вичерпано термін придатності;
  • зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів;
  • встановити контроль в пунктах приготування їжі;
  • дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі.

Врахуючі високий ризик  виникнення харчових отруєнь, ботулізму, гепатиту забороняється вживання харчових продуктів, які були отримані від цивільного населення, а саме: кондитерські і кулінарні вироби, напівфабрикати з м’яса, риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, тощо), а також грибні та плодоовочеві, м’ясні та рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах.

Окрім цього, харчоблок або пункт приготування їжі повинен бути забезпечений: холодною та гарячою проточною водою гарантованої якості; необхідним технологічним та холодильним обладнанням, столами для обробки харчових продуктів; столовим та кухонним посудом, обробним інвентарем у достатній кількості; мийними та дезінфікуючими засобами, антисептиками для рук тощо.

За перших ознак  харчового отруєння необхідно терміново звернутися за медичною допомогою.  Самолікування небезпечне!

 

Баштанське управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Миколаївській області

2022 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше