Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Рекомендації щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширення випадків COVID-19 в закладах громадського харчування та продовольчої торгівлі

Заходи
12.09.2022

Проводити протягом доби вологе прибирання та дезінфекцію приміщень. Дезінфекції підлягають: санітарно-побутові приміщення (не менше 2-х разів на добу і за потребою), кімнати прийому їжі, санітарно-технічне обладнання в туалетах, душових і кімнатах гігієни (не менше 2-х разів на добу і за потребою), меблі, ручки дверей в усіх приміщеннях і поруччя, прибиральний інвентар (після кожного прибирання) тощо.

Створити запас дезінфікуючих засобів Дезінфекційні засоби, що використовуються для проведення дезінфекційних заходів мають відповідати чинному законодавству України. Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачає державну реєстрацію дезінфекційних засобів.

Провести навчання з персоналом щодо використання дезінфікуючих засобів та додержання особистої гігієни.

Створити умови для додержання особистої гігієни робітників підприємства - забезпечити усі рукомийники рідким милом, дезінфікуючими засобами, паперовими рушниками. Забезпечити персонал антисептиками для обробки рук та засобами індивідуального захисту.

Забезпечити медичний огляд робітників перед роботою. Не допускати до роботи осіб з ознаками ГРВІ.

При наявності медичного пункту забезпечити необхідний  запас засобів для профілактики ГРВІ та грипу, виробів медичного призначення, необхідним засобами та обладнанням (термометри, бактерицидні випромінювачі, дезінфекційні та антисептичні засоби).

В туалетах створити відповідні умови для миття рук відвідувачів із забезпеченням рідкого мила, дезінфекційних та антисептичних засобів. Проводити регулярне прибирання та дезінфекцію приміщень туалетів.

Проводити вологе прибирання та дезінфекцію транспорту.

Забезпечити наявність інформації щодо профілактики захворювань на грип на інформаційних стендах підприємства та інформування відвідувачів через гучномовці.

Пам’ятка щодо дотримання працівниками рекомендованих ВООЗ гігієнічних процедур під час перебування в установі

Враховуючи, що переважна частина працівників державних установ продовжує виконання своїх функцій безпосередньо на основних робочих місцях, з метою запобігання виникненню та розповсюдженню коронавірусної хвороби (COVID-19) закликаємо дотримуватися наступних додаткових до рекомендованих ВООЗ гігієнічних процедур під час перебування в установі:

- Перед початком роботи помити руки з милом, висушити та обробити антисептиком для рук.

- Дотримуватися безпечної відстані при спілкуванні, проведенні нарад, засідань, груповій роботі.

- В кінці робочого дня проводити протирання поверхонь комп’ютера (клавіатура, «мишка»).

- Щоразу після користування дезінфікувати слухавку стаціонарного телефону, задіяні кнопки копіювальних та інших технічних пристроїв загального користування.

- Ретельно слідкувати за утриманням в чистоті мобільних телефонів, а у разі необхідності передачі його третій особі забезпечити до та після використання його обробку антисептичною серветкою.

- Звернути увагу на щільність розміщення працівників у кабінетах, за можливості тимчасово перерозподілити робочі місця.

- Проводити провітрювання приміщень не рідше одного разу на годину, за можливості утримувати вікна частково відкритими.

- Обов’язково залишати робоче місце на час обідньої перерви для проведення довготривалого провітрювання приміщення.

Основні профілактичні індивідуальні заходи

До основних індивідуальних профілактичних заходів належать:

- гігієна рук – часте миття з рідким милом або обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного контакту з тваринами, відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі тощо;

- гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання;

- утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 1 метра);

- утримання від дотиків обличчя руками;

- у разі виникнення симптомів захворювання, таких як лихоманка, кашель, ломота в тілі тощо, слід залишитися вдома та утриматись від відвідувань місць скупчень людей;

- використання медичної маски за наявності респіраторних симптомів, перерахованих вище, її своєчасна заміна (кожні 3 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням та миттям рук з милом або обробкою рук спиртовмісним антисептиком відразу після знімання маски.

Нагадуємо, що лише за допомогою об’єднаних зусиль  можливе запобігання поширення коронавірусу COVID-19, а тому просимо кожного  свідомо та відповідально віднестися  до заходів профілактики. 

Головний спеціаліст Баштанського районного управління

ГУ Держпродспоживслужбив Миколаївській області

Наталя ХОМИЧ

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше